Bir Alman Şirketi Beiersdorf AG
DAX endeksi (DAX 40 endeksi) Beiersdorf Hisse senedi, ( Beiersdorf AG Hisse Senedi Fiyatı ve Grafiği için tıklayın ), cilt bakımı, yara sargıları ve yapışkan bantlar alanlarında ürünler geliştiren, üreten ve dağıtan Hamburg, Almanya merkezli uluslararası bir şirkettir. Beiersdorf, 1996 sonuçlarına göre 500 milyon DM’nin üzerine çıkarak 1997’de 6,2 milyar DM’nin üzerinde uluslararası satış bildirdi. Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, ünlü Nivea cilt bakım ürünleri serisinin öncülüğünde, şirketin satışlarının yüzde 54,4’ünü oluşturdu. Hansaplast ve Curad bandajları ve Eucerin tıbbi kremleri ve merhemleri üreticisi Tıbbi Bölüm, satışların yüzde 23.4’ünü oluştururken, çok çeşitli tesa bantları ve yapışkan ürünleri üreticisi olan tesa bölümü, 1997 satışlarının yüzde 22.1’ini oluşturdu. Almanya ve Avrupa’da yoğunlaşmasına rağmen, Beiersdorf Hisse senedi dünya çapında 100’den fazla pazarda aktifti.
1880’lerde Kökenler
Beiersdorf AG’nin kökleri, Paul C. Beiersdorf’un 1880 sonbaharında Hamburg’da açtığı eczanede yatmaktadır. Bir süre sonra Beiersdorf, dermatolog Paul Gerson Unna ile ilaçlı bir yapışkan bandaj geliştirme üzerinde çalışmaya başladı.
Dünya Borsaları ; Borsa nedir ? Dünya borsaları canlı fiyatı için tıklayın
Canlı DAX Fiyatı ve Grafiği için tıklayın
Unna, hasarlı cildin iyileşmesini teşvik etmede etkili olan merhemler yaratmıştı. Ancak, hiç kimse onları bir bandaj üzerinde kullanmak için etkili bir yol geliştirememişti; deriden salgılar merhemle karıştı ve onu hızla parçalayarak tıbbi etkinliğini bozdu. Beiersdorf, gazlı bez üzerine kauçuğa benzer bir madde olan güta-perka çözeltisini yayarak ve cildin nemini geçirmez hale getirerek sorunu çözdü. Tamamen yeni bir üründü, tam dozda ilaç kullanarak cilt problemlerinin kesin tedavisini mümkün kılan bir bandajdı. Ona Guttapercha-Pflastermulle adını verdi ve sonunda Guttaplaste olarak kısaltıldı.
Beiersdorf AG’nin kuruluşu olarak kabul edilen 28 Mart 1882’de buluşu için bir patent aldı. Dr. Unna, diğer doktorlara Guttaplaste’ı anlattı ve yayınlarında sık sık anlattı ve bandajlar çabucak yayıldı. Guttaplaste reçeteleri kısa süre sonra Beiersdorf’un bunları eczanesinde üretme yeteneğini geride bıraktı. 1883 yazında burayı kapattı ve Hamburg’un hemen dışındaki bir kasaba olan Altona’da sadece bandaj işine konsantre olabileceği küçük bir tesis kurdu. O zamana kadar, Beiersdorf 54 farklı tipte bandaj üretiyordu. Kelimenin tam anlamıyla üretildiler: Dokuz işçi malzemeleri ve ilaçları elle üretti, ardından diğer iki işçi bandajları kesip paketledi ve etiketleri yazdı. 1882 ve 1890 arasında P. Beiersdorf & Co. başka ürünler de üretmeye başladı: salve, macun ve tıbbi sabunlar. Ancak kısa sürede 100 çeşit içerecek şekilde büyüyen yapışkanlı bandaj serisi, en çok satan ve en önemli ürünü olarak kaldı.
Beiersdorf AG Hisse Senedi Fiyatı ve Grafiği için tıklayın
1890’da Beiersdorf’un 16 yaşındaki oğlu intihar etti. Beiersdorf o kadar sarsıldı ki, Mayıs 1890’da işini bırakmaya karar verdi. Yerleştiği alıcı, Silezya’dan 27 yaşında bir eczacı olan Oscar Troplowitz’di. Anlaşmalarına göre, Troplowitz 60.000 Mark ödeyecek ve Beiersdorf’un ortağı olarak bir yıl çalıştıktan sonra Temmuz 1891’de tek mülkiyeti devralacaktı. Troplowitz, Ağustos 1890’da çalışmaya başlamak için Altona’ya geldiğinde, onun ve Beiersdorf’un birlikte çalışmakta zorluk çekecekleri açıktı. Troplowitz, hemen devralmak için fazladan 10.000 Mark teklif etti ve şirket 1 Ekim 1890’da el değiştirdi.
Nasdaq 100 nedir? Nasdaq 100 endeksi nedir?
NASDAQ hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın
Yeni Ürünler Geliştirme: 1890’lar ve 1900’ler
Troplowitz’in yaptığı ilk şeylerden biri, Beiersdorf’un ilkel tesislerini modernize etmekti. 1892’de Hamburg’da büyük bir arazi satın aldı, bir fabrika kurdu ve 1 Kasım 1892’de başlayan özellikle etiket basımı için makine üretimini başlattı. Troplowitz, Dr. Unna ile yakın çalışmaya devam etti. Geliştirmelerinden biri, sert pamuklu gazlı bez güta-perka solüsyonunu gereksiz kılan Paraplast adlı başka bir ilaçlı bandaj olan Guttaplaste’ın rafine edilmesiydi. Troplowitz ayrıca bir cerrahi bant oluşturmaya başladı. Karşılaştığı sorun, yapışan ancak cildi tahriş etmeyen bir tane geliştirmekti. Çözümü, bandaj yapıştırıcılarının ana bileşeni olan reçinenin tahriş edici etkilerini ortadan kaldıran çinko oksit kullanmaktı. Yeni tıbbi bant, 1901’de Yunanca “beyaz” kelimesi olan leukos’tan gelen Leukoplast adı altında pazarlandı. On yıl içinde bant, dünya çapında hastanelerde kullanılıyordu.
Leukoplast üzerinde çalışmak, Beiersdorf şirketini tamamen yeni ürün hatlarına yönlendirdi. Yol boyunca, 1897’de Troplowitz, insan derisi üzerinde kullanıma uygun olmayan yepyeni, kendinden yapışkanlı bir bant geliştirdi. Bunun yerine, Citoplast ve Lassoplast adları altında bir tamirci kaseti olarak pazarladı. Beiersdorf, dünyadaki ilk bu tür bantlar olan bisiklet lastiklerini ve diğer mekanik kullanımları onarmak için reklam verdi. 1900 civarında geliştirilen bir başka yeni ürün, Troplowitz’in diş hekiminin hastalara dişlerini temizlemeleri için verdiği tozdan yapılan bir macundu. Troplowitz, raf ömrünü korumak için teneke tüplerde paketlenmesini sağladı ve dünyanın ilk ticari diş macununu üretmeye başladı. Dr. Unna’nın tavsiyesi üzerine, yeni ürünü ağız enfeksiyon ve iltihaplarına karşı etkili hale getirmek için tarife kalsiyum klorür eklendi. Diş macununa Pebeco adı verildi ve ilk reklamları günlük diş hijyeni çağrısında bulundu. Beş yıl içinde Pebeco, Beiersdorf’un en çok satan ürünü oldu ve sonunda bir milyondan fazla birim satan ilk ürün oldu.
Beiersdorf, 20. yüzyılın ilk on yılında sabunlar, tüy dökücüler, gargaralar, pomatlar ve tıraş sabunları dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesi üretti. Lobello adı verilen stick formda bir dudak balsamı, Beiersdorf’un tüm zamanların en popüler ürünlerinden biri haline geldi. İlk olarak 1909’da satıldı, birçok ülkede pazar lideri olmaya devam ediyor. 1911’de Beiersdorf, Eucerit adlı bir malzemenin patentini satın aldı. Dr. Isaac Lifschiitz tarafından geliştirilen Eucerit, tıbbi merhemler için stabil, suda çözünür bir temel olarak oluşturuldu. Beiersdorf, Eucerit’in üretimini devraldı, ancak Troplowitz, onu Nivea Creme adlı yeni bir cilt ürününün temeli olarak kullanma fikrine sahipti. Latince kar kelimesinden gelen isim, Beiersdorf’ta yeni değildi. Şirket, 1905 yılında bir Nivea sabunu satmaya başlamıştı. Uzun zaman önce unutulan bu sabun, adını dünyanın en çok satan cilt kremi haline gelen Nivea Creme’e miras bıraktı. İlk başta Art Nouveau tarzı kutularda paketlenmiş, 1920’lerin ortalarında sade ama zarif bir mavi ve beyaz tasarım tanıtıldı. Bu temel tasarım bugün hala kullanılmaktadır.
Beiersdorf hızla dış pazarlara açıldı. 1892’de New York firması Lehn & Fink ile münhasır dağıtım sözleşmesi imzaladı. 1898’de ürünlerini Avusturya-Macaristan’a ihraç etmeye başladı. 1909’a kadar Avusturya gelirleri yıllık 218.000 Mark’a ulaştı; 1913’te 556.000 Mark’a ulaşmışlardı. Avusturya’da işler o kadar iyiydi ki, Beiersdorf Ocak 1914’te Viyana’da bir şube açtı. Şirket, 1909’da Birleşik Krallık’ta dağıtım için bir depo ile birlikte bir Londra ofisi açtı. I. Dünya Savaşı’nın başlangıcında, Buenos’ta üretim tesisleri vardı. Aires, Kopenhag, Meksika, Moskova, New York, Paris ve Sidney Avustralya ve dünya çapında 29 ülkede satış temsilcileri.
Dünya Borsaları ; Borsa nedir ? Dünya borsaları canlı fiyatı için tıklayın
Canlı DAX Fiyatı ve Grafiği için tıklayın
Troplowitz, Beiersdorf karlarını iyileştirilmiş tesislere yeniden yatırdı. Açıldıktan iki yıl sonra, Hamburg fabrikası Beiersdorf’un ihtiyaçları için çok küçüktü ve genişletilmesi gerekiyordu. Bundan sonra, I. Dünya Savaşı’nın başlangıcına kadar her iki veya üç yılda bir yeni bir tesis inşa edildi. 1913’te şirketin toplam üretim alanı, Troplowitz’in orijinal fabrikasındakinden 30 kat daha büyüktü. 1900 ile 1914 yılları arasında Beiersdorf un ürün yelpazesi üç katına çıktı ve gelirleri 12 kat arttı. Troplowitz, gelişmekte olan girişimini yönetmesine yardımcı olmak için 1906’da kayınbiraderi Otto Hanns Mankiewicz’e ortak oldu. Troplowitz, şirketin araştırma ve üretimini denetledi; Bir avukat olan Mankiewicz, satışları, dağıtımı, yasal konuları ve diğer harici işleri denetledi.
Şirket Perspektifleri:
Beiersdorf Şirket İlkeleri: Dünyanın her yerindeki tüm çalışmalarımızı müşterilerimizin ihtiyaçlarına ve pazarın taleplerine yönlendiriyoruz. Güvenilir kalitede ve tüketiciye yüksek fayda sağlayan marka ürünleri geliştirir, üretir ve dağıtırız. Şirketimiz dünya çapında tek tiptir ve aynı zamanda çeşitli pazarlarımızın her birinin gereksinimlerini dikkate alır. Dünyanın önde gelen tedarikçileri arasında yer alma hedefi ile faaliyetlerimizi olgun yetkinliğe sahip olduğumuz alanlara yoğunlaştırıyoruz. Adil, agresif rekabete inanıyoruz. Sürekli olarak iyi karlar için çalışıyoruz, çünkü bunlar şirketin başarılı uzun vadeli gelişimi için bir ön koşuldur. Yaratıcı, ihtiyaç odaklı araştırma ve geliştirmenin gelecekte şirketin güvenliği için kritik bir unsur olduğuna inanıyoruz. Çevreyi ve yaşamımızın doğal koşullarını korumak için ekolojik olarak sorumlu bir şekilde iş yapıyoruz. İş ortaklarımız ve diğer sosyal gruplarla açık iletişim ve güvenilir, uzun vadeli işbirliği geliştiririz. Çalışanlarımızın niteliklerini, katılımını ve performansını Beiersdorf’un başarısında belirleyici unsurlar olarak görüyoruz. Sonuç olarak, çalışanlarımıza karşı bir sorumluluğumuz var.
Örgütsel Kargaşa: 1920’ler
Birinci Dünya Savaşı, Beiersdorf’un genişlemesini aniden sona erdirdi. Savaşın son yılı olan 1918’de, Beiersdorf’u iki sakatlayıcı durum vurdu. Nisan ayında Oscar Troplowitz 55 yaşında aniden felç geçirerek öldü. Sadece altı ay sonra 47 yaşındaki ortağı Otto Mankiewicz kalp krizinden öldü. Hiçbir erkek mirasçı bırakmadı. Almanya’nın savaşı kaybetmesi ve Kaiser Wilhelm hükümetinin çöküşüyle birlikte, iki ölüm Beiersdorf için neredeyse aşılmaz sorunlar yarattı. Kontrol, hem Oscar’ın karısı hem de Mankiewicz’in kız kardeşi olan Frau Troplowitz’in eline geçti; Beiersdorf’un bankasından Max Warburg ve Dr. Carl Joseph Melchior’dan oluşan bir danışma kurulu, aynı zamanda şirket operasyonlarını denetlemek için oluşturuldu. Şirket yönetimini daha verimli hale getirmek için Şubat 1920’de şirketin yasal şekli GmbH olarak değiştirildi ve resmi adı P. Beiersdorf & Co. GmbH olarak değiştirildi. Mülkün ve makinelerin sahibi Frau Troplowitz; banka 300.000 Mark yatırdı ve oy çoğunluğuna sahip hisseler verildi.
Sonra, Ağustos 1920’de Frau Troplowitz aniden öldü ve şirket bir kez daha kargaşaya girdi. Ancak kriz hızla atlatıldı ve bir ay içinde Frau Troplowitz’in mülkü tarafından tutulan arazi, binalar ve ekipman GmbH’ye devredildi. 1921-22 kaçak enflasyonu sırasında, şirketin yasal formu tekrar değiştirildi ve 1 Haziran 1922’de P. Beiersdorf & Co. AG oldu. Ancak değişiklik sorunsuz değildi. Savaş sırasında, Almanya’ya karşı savaşan ülkeler, Beiersdorf holdinglerine, patentlerine ve ticari markalarına el koymuştu. Daha sonra GmbH’ye iade edildiler ve halef şirketlerin patentleri ve ticari markaları devralmaları yasaklandı. Böylece GmbH, Aktiengesellschaft’a (AG) kiraladığı tüm hakların ve mülkün sahibi olarak ayrı varlığını sürdürdü.
Beiersdorf AG Hisse Senedi Fiyatı ve Grafiği için tıklayın
Beiersdorf’un dış ticareti savaş yüzünden mahvoldu. 1913’te yabancı satışlar gelirlerin yüzde 42’sini oluşturuyordu; 1919’da yabancı satış yoktu. Ayrıca, Almanya ile savaş halinde olan ülkeler, mülkiyet, patent ve ticari marka hakları da dahil olmak üzere çoğu zaman tüm Alman mallarını ele geçirdiler. Amerika Birleşik Devletleri’nde Beiersdorf, daha sonra ABD haklarını geri alan Dwight Eisenhower altında dışişleri bakanı olarak görev yapan John Foster Dulles’ı elinde tuttu. Savaş ve enflasyon, Beiersdorf’un yeni ürün geliştirme programlarını geçici olarak durdurdu; daha acil bir endişe, artık mevcut olmayan veya uygun fiyatlı hammaddeler için ikame bulmaktı.
Ancak 1920’lerde şirket 70 yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün çıkardı. Yaklaşık yarısı diş tozları, saç ürünleri, çocuk kremleri, lavanta sabunları, tüy dökücü kremler, güneş yanığı kremleri ve böcek ısırığı merhemleri gibi kişisel bakım ürünleriydi. 1921’de piyasada kesikler, sıyrıklar ve diğer yaralar için Hansaplast yapışkanlı bandajlar ortaya çıktı. Yüzyılın geri kalanında Beiersdorf’un çizgisinin önemli bir parçası olarak kalacak bir üründü. 1929’da Beiersdorf merhem formundaki ilk deodorantı pazarladı. Şirketin eski lider ürünü Pebeco diş macunu 1920’lerde halkın tıbbi tercihinden nane aromasına geçişiyle düşüşe geçti. Nivea diş macununun 1933’te piyasaya sürülmesi, pazarı geri kazanmak için başarısız bir girişimdi.
Dr. Carl Mannich ile birlikte çalışan Beiersdorf araştırmacıları, digitalis’ten güvenilir bir kalp ilacı geliştirerek büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bir bitki türevi olan Digitalis’in kalp atışını düzenlediği biliniyordu, ancak kesin dozlarda uygulanması gerekiyordu: yetersiz ilaç etkisizdi, ancak aşırı ilaç ölümcüldü. Mannich, aktif kimyasalı Digitalis lanata tesisinden kararlı bir biçimde izole etti. Beiersdorf, 1927’de Pandigal adlı ilacın üretim ve pazarlamasını devraldı. İlaç, şirketin ilaç bölümünün temeli oldu.
Depresyon ve Diktatörlük: 1930’lar ve 1940’lar
Alman ekonomisi nihayet 1924 ile 1930 arasında istikrar kazandı ve Beiersdorf’un büyümesi yeniden başladı. Bu dönemde Almanya’daki gelirleri yüzde 300 arttı – o sırada satışlarının üçte biri doğrudan eczaneler ve kozmetik mağazaları gibi perakende satış noktalarına yapıldı. Hamburg’da ikinci bir üretim tesisi inşa edildi ve diğer tesisler büyütüldü. Şirketin işgücü, savaştan hemen sonra yaklaşık 300’den büyüdü ve 1929’da ilk kez 1.000’e ulaştı. Dikkat çekici bir şekilde, 1930 ve 1933 arasında Almanya’da altı milyonu işsiz bırakan Büyük Buhran sırasında, Beiersdorf tek bir işçiyi işten çıkarmadı.
1933’te Naziler iktidara geldiğinde Beiersdorf bir Yahudi şirketi olarak saldırıya uğradı ve Almanlar hükümet medyası tarafından onun yerine “Alman” rakiplerinden satın almaya teşvik edildi. Nazilerin Aryan olmadığını düşündüğü geçmişe sahip yönetim kurulu üyeleri ve yöneticiler, şirketin çıkarları için istifa etti. Beiersdorf yönetim kurulunun Yahudi olmayan bir üyesi olan Carl Claussen, 1950’lerin ortalarına kadar sürdüreceği bir pozisyon olan şirketin başına geçti. Bazı eski Beiersdorf yöneticileri, şirketin yabancı yan kuruluşlarını denetlemek için Almanya’dan ayrıldı.
Yabancı şirketlerden oluşan bir konsorsiyum kuruldu, yaklaşık 2,7 milyon Reichmark’lık borçları Beiersdorf tarafından kapatılan şirketler, Almanya’ya düzenli bir döviz akışı ve Alman ana şirket için mevcut olmayan hammaddeler yarattı. Rejimin 1930’lar boyunca devam eden nefret kampanyasına rağmen, Beiersdorf çalışanlarının sayısı ve gelirleri iki katından fazla arttı. Şirketin on yılın en önemli yeni ürünü, ofiste veya evde kullanılabilecek şeffaf bir banttı. Beiersdorfs Klebefilm olarak adlandırılan kaset ilk olarak 1935’te piyasaya sürüldü ve 1941’de tesafilm olarak yeniden adlandırıldı, bu isim bugün hala geçerli. Hızla dünyanın en çok satan kasetlerinden biri ve Beiersdorf için önemli bir ürün grubu haline geldi.
Eksiklikler ve Yeniden İnşa: 1950’ler ve 1960’lar
Dünya Savaşı’nı hemen takip eden yıllarda. Beiersdorf Hisse senedi üretimi, ciddi malzeme ve enerji kıtlığı ve Müttefik askeri hükümeti tarafından ilan edilen düzenlemeler tarafından engellendi. Ancak 1946’da kozmetik üretilip satılamamasına rağmen şirket, markalarını kamuoyunun gözünde tutmak için reklamlar çıkardı. Sonunda, 1947’de askeri hükümetten Nivea Creme ve diş macunu üretimine devam etmek için izin aldı, ancak hammaddeler o kadar kıttı ki, yalnızca sınırlı miktarlarda üretilebildi.
1949’dan sonra ekonomi iyiye gitti ve şirket yavaş yavaş normal gelişme ve üretime döndü. 1951 yılında Avrupa’nın ilk deodorant sabunu olan 8×4 Seife tanıtıldı; şirketin Vücut Bakımı bölümünün en büyük gelir üreticisi oldu. 1950’lerde Beiersdorf Hisse senedi için diğer yeni ürünler arasında pH5-Eucerin adlı pH dengeli bir cilt kremi ve gliserin bazlı bir el kremi olan Atrix vardı. Atrix, şirketin savaş sırasında Nivea marka adının haklarının kaybedildiği dış pazarları yeniden kazanmasına yardımcı oldu. 1957’de Beiersdorf’un yeniden inşa programı tam gaz devam ediyordu. Gelirlerin yaklaşık yüzde 30’u 1949’dan sonra geliştirilen ürünlerden elde edildi. Hamburg’daki iki büyük fabrika 1950’lerin ortalarında yeniden inşa edildi ve genişletildi. tesafilm’e, özellikle endüstriyel bantlara olan yüksek talep, 1961’de güneydoğu Baden-Württemberg’de Offenburg’da inşa edilen yepyeni bir tesisi gerekli kıldı.
1952’de Allianz Versicherung AG, Beiersdorf’un tek bir hissedarın elindeki en büyük hisse olan yüzde 25’ten fazlasını satın aldı. Şirket, 1960’ların başında yönetim kurulunu dört üyeden altı üyeye çıkardı ve 1967’de adını Beiersdorf Hisse senedi AG olarak kısalttı. 1960’lar ve 1970’ler boyunca üretim yeteneklerini genişletmeye devam etti. 1967’de Hamburg’da 40.000 metrekarelik bir arazi satın alındı; Mayıs 1971’de bir merkezi laboratuvar ve teknoloji merkezi açıldı. Ağustos 1969’da Hamburg şehir hükümeti ile gelecekteki genişleme için ek arazi müzakereleri sonuçlandırıldı. 1971’de endüstriyel bantların üretimi için yeni bir tesis de tamamlandı.
Beiersdorf AG Hisse Senedi Fiyatı ve Grafiği için tıklayın
1960’larda yeni ürünler geliştirildi ve ürün hatları genişletildi. 1965 yılında, farmasötik bölümü tablet formunda ilk digitalis ilacını geliştirdi. Yeni haplar intravenöz uygulama kadar etkiliydi ve 1970’lerin ortalarında Novodigal ilacı Almanya’da en çok reçete edilen ilaçlardan biriydi. Tesafilm gelirleri, endüstrinin dünya çapındaki otomasyonu ve ardından endüstriyel bant talebinin teşvikiyle arttı. Elektrik bantları ve plastik köpükten yapılmış su geçirmez bantlar da dahil olmak üzere sürekli olarak yeni bant türleri piyasaya sürüldü. Şirket ayrıca yeni bandajlar ve yapışkan şeritler geliştiriyordu ve 1970’lerin başında özel bir bandaj ve tıbbi ürün serisi oluşturuldu. Kişisel bakım alanındaki zorlu rekabete ve pazar konsolidasyonuna rağmen, Nivea dünyadaki en popüler cilt kremi konumunu sağlamlaştırdı. 1970’lerin başlarında, çoğu şirket ürün grubu – özellikle Nivea, tesa ve Hansaplast – Avrupa pazar liderleriydi.
Yeniden yapılanma: 1970’ler ve 1980’ler
1970’lerin başında, Beiersdorf başkanı olarak babası Carl Claussen’in yerine geçen Georg W. Claussen, şirketin yönetim yapısının mevcut koşullarını yansıtacak şekilde değiştirilmesini önerdi. 1973’te büyük bir ABD danışmanlık şirketi bu soruyu incelemek için tutuldu ve 1974’te Beiersdorf’ta tavsiyelerine dayalı olarak yeni bir organizasyon yapısı tanıtıldı. Geliştirme, Üretim ve Satış departmanlarının yurt içi ve yurt dışı ayrı bölümlere ayrılmasına son verildi. Onun yerine, Avrupa ve Kuzey Amerika’yı kapsayacak şekilde dört pazar odaklı bölüm ve dünyanın geri kalanı için tüm ürünler için beşinci bir bölüm kuruldu. Diğer beşinin üzerine iki şemsiye bölüm yerleştirildi: biri finans ve yönetim için, diğeri ise yönetim kurulunun çalışmalarını koordine etmek için. Her bölümün başkanına, örneğin personel, satış veya malzeme satın alma gibi tüm şirket için ek bir sorumluluk alanı verildi. Beiersdorf’un yabancı iştiraklerinin performansına ilişkin sorumluluk aynı zamanda yönetim kurulu üyeleri arasında paylaştırıldı. 1978’de Tchibo Frisch-Rost Kaffee AG, şirketin yüzde 25 hissesini satın alarak, esasen Allianz ile kontrolü paylaşmasını sağladı. Aynı yıl yeni bir şirket logosu kabul edildi, baş harfleri BDF ve ardından şirketin ürün bölümlerini temsil eden dört nokta.
1970’lerin ortasından 1980’lerin ortasına kadar Beiersdorf, özellikle Nivea serisinde bir büyüme ve yeni ürün geliştirme dönemi yaşadı. 1970’lerin ortalarına gelindiğinde, Nivea adının temeli—bakım, nezaket ve makul bir fiyat— atılmıştı. 1977’de Nivea Pflege Schaumbad’ı (köpük banyosu), 1978’de Nivea Duschbad’ı (duş jeli), 1980’de Nivea After Shave Balsam’ı ve 1982 ile 1984 yılları arasında banyo yağı, yüz kremi, şampuan ve bakım durulamayı piyasaya sürdü.
Nivea’nın kalite kombinasyonu ve tüketicilerle yakalanan değer: yıllık satışlar 1970’de 180 milyon DM’den 1981’de 500 milyon DM’ye yükseldi. 1990’da 1 milyar DM’yi geçtiler ve 1998’de ilk kez 3 milyar DM’ye ulaştılar. Yeni Nivea ürünleri hızla lider pazar konumlarına taşındı. Piyasaya sürülmesinden sonraki beş yıl içinde, Nivea Visage 500 milyon DM’nin üzerinde satış yaptı ve Nivea Creme’den sonra en başarılı Nivea ürünü haline geldi.
Beiersdorf AG Hisse Senedi Fiyatı ve Grafiği için tıklayın
Beiersdorf, 1980’ler ve 1990’lar boyunca stratejik yaklaşımını üç önemli açıdan yeniden yapılandırdı. İlk olarak, faaliyetlerinin odağını temel yeterlilik, cilt bakımı, bant ve tıbbi malzeme alanlarına daralttı. İkincisi, kapsamlı Nivea ve tesa ürün serilerinin sistematik olarak geliştirilmesine başlandı. Üçüncüsü, stratejik satın almalar ve birleşmeler yapmaya başladı. 1983 yılında şirket, bir kimya üreticisi olan Bode Chemie’yi satın aldı ve onu Beiersdorf Hisse senedi medikal bölümüne dahil etti. 1984 yılında Beiersdorf, sabun üretim tesisini kapattı ve üretimi, daha fazla uzmanlığa ve son teknoloji ekipmanlara sahip yeni satın alınan yan kuruluşu Hirtler GmbH’ye devretti. Futuro’nun satın alınması, şirketin terapötik çorap pazarındaki varlığını güçlendirdi.
Uluslararası Kozmetik Pazarlarını Fethetmek: 1990’lar
Beiersdorf, 1990’larda diğer dahili yeniden düzenlemeleri gerçekleştirdi. Çeşitli ürün grupları için birleşik bir uluslararası pazarlama ve üretim konsepti yarattı. Planlama ve üretim birimleri ile standartlaştırılmış ürün formülleri, üretim ve paketlemeyi şirket ve tüm yan kuruluşları arasında birbirine bağladı. 1990’larda Beiersdorf Hisse senedi satışları, on yıl boyunca sürekli genişleyen ve görünüşte hiç bitmeyen bir cilt kremleri (erkekler için olanlar dahil), güneş bakım kremleri, kırışıklık önleyici kremler, bebek kremleri oluşturan güçlü Nivea kozmetik ürünleri serisiyle desteklendi. , duş ürünleri ve deodorantlar. 1993 yılında Nivea’nın dünya çapındaki satışları 1,47 milyar ABD dolarına ulaştı. 1993 için Nivea sonuçlarına yardımcı olan, Beiersdorf’un Birleşik Krallık’taki Nivea markasının haklarını, II. Nivea o kadar başarılıydı ki – şirketin Cosmed bölümünün satışlarının yüzde 70’ini oluşturuyordu – 1993’te Beiersdorf’un başkanı ve CEO’su olan Rolf Kunisch, Nivea’nın yıllık uluslararası satışlarının 2000 yılına kadar 3 milyar ABD Dolarına ulaşacağını tahmin etti. Nivea’nın büyümesi olağanüstü güçlüydü. o yıl Almanya’da; satışlar, tuvalet ve kozmetik ürünlerine yapılan genel tüketici harcamalarından üç kat daha hızlı arttı.
Bu sonuçlar, öncelikle otomobil endüstrisindeki bir gerileme nedeniyle ekonomik zorluklar yaşayan tesa bant bölümünün Beiersdorf’un maliyetli yeniden yapılandırılmasından kaynaklanan kayıpların dengelenmesine yardımcı oldu. On yılın başlarında şirketin tesa bölümünü tamamen satabileceğine dair söylentiler vardı. Bununla birlikte, tesa yeni süreçlere ve malzemelere öncülük etmeye devam etti. Sonuç, arabalar için Bodyguard ve bilgisayar veri depolaması için 15 CD-ROM’a eşit kapasiteye sahip tesa Klarsichtfilm (şeffaf film) dahil olmak üzere bir dizi yeni endüstriyel bant oldu.
Beiersdorf AG Hisse Senedi Fiyatı ve Grafiği için tıklayın
Nivea satışları dünya çapında arttı. 1996 yılında uluslararası satışlar, şirketin toplam cirosunun yüzde 60’ını oluşturuyordu. ABD satışları o yıl yüzde 11’in üzerinde artarak 147,9 milyon ABD Dolarına ulaştı; Birleşik Krallık, Türkiye, Yunanistan, İskandinavya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Portekiz’in tümü çift haneli satış artışları bildirdi; Doğu Avrupa satışları yüzde 20 arttı. 1997 yılı, Nivea’nın art arda yedinci çift haneli büyüme yılı oldu ve 1,38 milyar ABD Dolarına yükseldi. Artışlar özellikle bazı Asya pazarlarında olağanüstüydü: Tayland’da yüzde 25 ve Endonezya’da yüzde 40. 1998’de Nivea’nın yıllık satışları yüzde 13,1’lik bir artışla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.87 milyar DM’ye ulaştı; Bunun 2,6 milyar DM’si Almanya dışındaki satışlardan geldi. Nivea ürünleri, şirketin diğer tüm ürünlerinin toplamından daha fazla sattı.
Beiersdorf Hisse Senedi Fiyatı ve Grafiği (Canlı BEI Fiyatı ve Grafiği)
DAX 40 hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın
Detaylı bilgi almak için GER40 Uzmanları ile iletişime geçebilirsiniz.